Madretter med højt indhold af Omega-3
Når det kommer til fedtsyrer, er der nok ingen, der er lige så populær og omtalt som netop omega-3. Da menneskekroppen ikke selv kan producere denne fedtsyre, skal den tilføres gennem kosten eller kosttilskud. Da omega-3 har vist sig at være meget vigtig både for kroppens stofskifte og nervesystem, er det af afgørende betydning at sørge for regelmæssigt at indtage retter og fødevarer, der indeholder en betydelig mængde af den.
Hvor finder man Omega-3?
Når det kommer til kost, er der en hel del forskellige kilder. Mest almindeligt er sandsynligvis at få omega-3 fra fisk. Disse to er så tæt forbundet, at denne fedtsyre til tider simpelthen kaldes fiskeolie. En særligt stor mængde findes i laks, makrel og tun. Hvis man ikke er en stor fiskeelsker, kan man også finde omega-3 i rapsolie, valnødder og æg. Kosttilskud som f.eks. Vitacea er ofte også en passende supplement, især for personer med en vegansk kost eller simpelthen ønsker at reducere deres forbrug af fisk eller rødt kød.
Hvorfor er Omega-3 vigtigt?
Det er simpelthen sådan, at kroppen har brug for det for at fungere ordentligt. Og mangel på omega-3 kan manifestere sig på flere måder. Almindelige symptomer inkluderer tør hud, træthed og øget tilbøjelighed til at udvikle betændelsestilstande. På lang sigt er der også en sammenhæng mellem mangel på omega-3 og udviklingen af adfærdsforstyrrelser. Derfor anbefales det, at børn og unge indtager tilstrækkelige mængder. Hvor meget man bør spise, varierer fra person til person. Anbefalingerne siger, at højst en tiendedel af kosten bør indeholde flerumættede fedtstoffer.